@idaostensson - Ida Östensson

💡 Grundare @makeequal & @fattanu ✏ 📖 #alltviintepratarom 🏆2018:Årets Viktigaste Mama- & Superkommunikatör 2016:Årets Folkbildare- & Bris-pristagare
https://play.acast.com/s/alltviintepratarom/5.vadsaduomminmamma-
Advertisement
Nu blir det bara mörkare sÀgs det. Inte mig emot, hÀr i Djupsjö Àr det sol dygnet runt nu - lite överdrivet kan en tycka. Jag har köpt mörklÀggningsgardiner i denim.
.
Men ljuset i sjÀlen frÄn Ärets midsommar i stugan gÄr inte att mörklÀgga. Och det kommer sjÀlen fÄ nÀring av lÀnge!
.
Tack underbara vÀnner som kom och sommarinvigde stugan! Att altanen rymde 20 pers tar jag med mig in i framtidens festdrömmar!
.
Och tack mamma @beritostensson och pappa @goran.ostensson för att ni slitit sĂ„ hĂ„rt med att fĂ„ allt sĂ„ fint hĂ€r inför midsommar. Älskar er!
Ida Östensson - @idaostensson Instagram Profile - InstaHats
idaostensson
25

Nu blir det bara mörkare sÀgs det. Inte mig emot, hÀr i Djupsjö Àr det sol dygnet runt nu - lite överdrivet kan en tycka. Jag har köpt mörklÀggningsgardiner i denim. . Men ljuset i sjÀlen frÄn Ärets midsommar i stugan gÄr inte att mörklÀgga. Och det

Djupsjö, VÀsterbottens LÀn, Sweden
För bara nÄgra Är sedan stoppades Nordiska motstÄndsrörelsen (NMR) vid fÀrjan i Oskarshamn och NynÀshamn. 2017 det första Äret som NMR fick godkÀnt att vara pÄ plats under Almedalsveckan. De hyrde en egen plats pÄ kajen frÄn Region Gotland dÀr de fick utrymme att sprida hat och hot mot redan utsatta grupper.
.
Protesterna kom. Vi pÄ Make Equal startade kampanjen #ochjagprotesterade för att sÀtta press pÄ bÄde Region Gotland, polisen och politikerna att ta beslut som bevarade Almedalen som Sveriges största demokratiska mötesplats.
.
Detta fick konsekvenser för oss pÄ Make Equal och jag kunde inte Äka till Almedalen förra Äret pga höggravid och hotbild. Ett beslut som visade sig vara korrekt utifrÄn förutsÀttningarna. Jag Àr lÀttad över att jag inte var dÀr. Men arg över varför jag inte kunde vara dÀr.
.
Förra Ă„ret fick NMR utrymme att hĂ„lla tal vid tre tillfĂ€llen, pĂ„ en av de mest centrala talarplatserna i Visby. De fick Ă€ven – i sista sekund – tillstĂ„nd att hela veckan stĂ„ precis utanför RFSL:s lokaler. Nazisternas starka nĂ€rvaro gav konsekvenser. Under veckan anmĂ€ldes en lĂ„ng rad hĂ€ndelser kopplat till nazisterna – hot, vĂ„ld och skadegörelse.
.
Nu nu har det Àven lett till att RFSL stÀller in sin medverkan pÄ Ärets Almedalen.
.
Nu vill jag veta vilka fler som inte kommer Äka i Är pÄ grund av att vÀrldens största demokratiska mötesplats inte lÀngre klarar av att stÄ upp för att just demokratiska röster ska kunna höras. Skicka DM eller skriv hÀr.
.
Tipsa mig gÀrna om folk som inte Äker i Är. Eller skicka en video med vad du velat sÀga till ida@makeequal.se och kristina@makeequal.se (tips anvÀnd sprend vid för stora filer) sÄ kommer de att göra allt för att din röst, dina tankar och perspektiv fÄr höras Àven om du inte kan vara dÀr rent fysiskt.
.
HjÀlp oss Àven gÀrna att dela detta pÄ dina sociala medier sÄ att vi kan nÄ Ànnu fler som inte kan vara pÄ plats - vars perspektiv missas!
.
#allierad #makeequal
Ida Östensson - @idaostensson Instagram Profile - InstaHats
idaostensson
2

För bara nÄgra Är sedan stoppades Nordiska motstÄndsrörelsen (NMR) vid fÀrjan i Oskarshamn och NynÀshamn. 2017 det första Äret som NMR fick godkÀnt att vara pÄ plats under Almedalsveckan. De hyrde en egen plats pÄ kajen frÄn Region Gotland dÀr de fic

Feminismen som kom med modersmjölken.
Ida Östensson - @idaostensson Instagram Profile - InstaHats
idaostensson
20

Feminismen som kom med modersmjölken.

Poddbio igÄr med @raserietpodden. Jag satt i feministpanelen med dessa stjÀrnor dÀr vi bland annat pratade om pÄ vilket sÀtt vi Àr dÄliga feminister? UtifrÄn uttrycket Bad Feminist. Det Àr omöjligt att vara en perfekt feminist (eller?).
.
Jag lyfte hur mitt medberoende gör att jag ofta kommer pÄ mig sjÀlv med att ta hand om det sk. kÀnslomÀssiga arbetet i relationer till mÀn jag har runt mig. Japp, manscurling. Jag vet inte hur mÄnga kompisrelationer jag fÄtt lov att kapa dÄ jag insett att jag Àr deras obetalda hobbypsykolog. Ge, ge, ge men aldrig fÄ, fÄ, fÄ. FörvÀntningar som blir bestÀllda besvikelser.
.
Samtidigt som jag föresprÄkar att vi som feminister mÄste sluta med det! Jag har, som mÄnga av er vet, jobbat hÄrt med detta de senaste 5 Ären - och det har blivit mycket bÀttre. Men just nu har jag en backlash.
.
NÄn annan i panelen lyfte att hon snackar skit om kvinnor, en annan att hon helt tappat sin aktivistiska sida i feminismen och en tredje lyfte att hon försöker vara en perfekt kvinna med alla krav och ideal som det kommer med - samtidigt som hon försöker vara en perfekt feminist - och hur de tvÄ inte gÄr ihop - vilket skapar ett inre kaos.
.
Hur Àr ni dÄliga feminister? Vad tÀnker ni kring begreppet?
Ida Östensson - @idaostensson Instagram Profile - InstaHats
idaostensson
14

Poddbio igÄr med @raserietpodden. Jag satt i feministpanelen med dessa stjÀrnor dÀr vi bland annat pratade om pÄ vilket sÀtt vi Àr "dÄliga feminister"? UtifrÄn uttrycket "Bad Feminist". Det Àr omöjligt att vara en perfekt feminist (eller?). . Jag lyf

Rigoletto
Comments

@linneaclaeson Kul, tĂ€nkte ocksĂ„ lĂ€gga upp den frĂ„gan till mina peeps idag! 😅 kĂ€nner igen mig sĂ„ mycket i att nĂ€stintill enhĂ€ndigt sköta kommunikation och kĂ€nslomĂ€ssigt arbete i relationer med sĂ„ mĂ„nga mĂ€n i mitt liv, stĂ€ndig hobbypsykolog, sĂ„ ofta envĂ€gsinstats. Kan man bryta upp beteendet utan att bryta upp relationen tror du?

Tillbaka pĂ„ jobbet. Börjar med att lĂ€sa igenom vĂ„r verksamhetsberĂ€ttelse för 2018. GĂ„shud. Hur sĂ„ FÅ kan göra sĂ„ MYCKET gĂ„r över mitt förstĂ„nd. Att jag fĂ„r möjlighet att jobba med detta pĂ„ heltid Ă€r sĂ„nt privilegie.
.
2018 var ett succéÄr. Orsakerna till att vi kunnat vÀxa med 200% och göra all denna förÀndring Àr flera. Inte minst gav kraften bakom #metoo-revolutionen oss en rejÀl skjuts framÄt. Nya mÄlgrupper kontaktade oss och mÄnga förfrÄgningar var av annan karaktÀr Àn tidigare, det mÀrktes att fler ville göra skillnad - pÄ riktigt!
.
MEN: Nu behöver vi pÄ @makeequal er hjÀlp att fortsÀtta hÄlla frÄgorna om jÀmstÀlldhet och jÀmlikhet aktuella. HjÀlp oss gÀrna genom att tipsa era arbetsgivare & andra verksamheter om att vi finns till för dem och om allt bra vi gör!
.
Vad sÀgs om detta till exempel?
1. Vi vÀxte frÄn 5 medarbetare till 13 heltider & en deltidsanstÀlld.
.
2. 200 uppdrag med 14 000 mötta personer i samtal, tal, paneler, moderator varav 5501 personer har fÄtt kunskapshöjning.
.
3. Boken, podden & spelet “Allt vi inte pratar om” slĂ€pptes & blev succĂ©.
.
4. Vi fick en ny grafisk profil & hemsida.
.
5. Vi slÀppte tre nya projekt: #Allierad, #Alltviintepratarom - Fritid & Idrott samt #NÀthatshjÀlpen.
.
6. Vi arrangerade en ettÄrig Folkhögskolekurs dÀr vi utbildade framtidens jÀmlikhetskonsulter.
.
7. Vi omnÀmndes i 449 nyhetsartiklar under Äret.
.
8. Vi medverkade i mÀngder av panelsamtal som Svenska Freds, Unizon, IQ, Littfest, Paper Province, Gullers Grupp, LRF mfl.
.
9. Vi höll tal pĂ„ flera olika demonstrationer som Women’s march, #barnvagnsmarschen, antirasistisk demonstration i Ludvika.
.
10. Vi drev opinion med #ochjagprotesterade & #killmiddag, men slÀppte Àven #alltviintepratarom, #valkodex, #MYTQUIZ samt medverkade i #inteminröst.
.
11. Det var prisregn! VĂ„r ordf (jag alltsĂ„ hehe) vann genom sitt arbete hos oss “Årets superkommunikatör”, Svensk socialpolitisk förenings hederspris & blev utnĂ€mnd till “Årets viktigaste mama”. Make Equal nominerades till Sveriges Kommunikatörers pris för satsningen #ochjagprotesterade.
.
I Make Equals bio kan du lÀsa hela verksamhetsberÀttelsen!
.
TACK ALLA :AN PÅ @makeequal FÖR ATT JAG FÅR JOBBA MED ER!!!
Ida Östensson - @idaostensson Instagram Profile - InstaHats
idaostensson
4

Tillbaka pĂ„ jobbet. Börjar med att lĂ€sa igenom vĂ„r verksamhetsberĂ€ttelse för 2018. GĂ„shud. Hur sĂ„ FÅ kan göra sĂ„ MYCKET gĂ„r över mitt förstĂ„nd. Att jag fĂ„r möjlighet att jobba med detta pĂ„ heltid Ă€r sĂ„nt privilegie. . 2018 var ett succĂ©Ă„r. Orsakerna

Ni kan fortfarande gratta mig i 10 minuter till! Det hÀr var första Äret i mitt liv som jag inte bjöd in alla mina vÀnner pÄ kalas, stÀllde mig i centrum och tvingade alla att sjunga flera gÄnger. Jag har nÀmligen fÄtt höra att vuxna inte gör sÄ.
.
Nu har jag testat det och det gör jag inte om! NÀsta Àr blir det fest och jag tÀnker stÄ som pÄ bilden, lÄta paketen flöda, spela 90-talsmusik och tvinga alla att sjunga en gÄng till!
.
Med det sagt: tack innersta familjen för en mysig kvÀll! Jag Àlskar er! Och angÄende bilden: tack @sotarn.otf och @klaraoklara för Ärets fest förra helgen och att ni visar hur födelsedagar ska maxas - Är efter Är!
Ida Östensson - @idaostensson Instagram Profile - InstaHats
idaostensson
79

Ni kan fortfarande gratta mig i 10 minuter till! Det hÀr var första Äret i mitt liv som jag inte bjöd in alla mina vÀnner pÄ kalas, stÀllde mig i centrum och tvingade alla att sjunga flera gÄnger. Jag har nÀmligen fÄtt höra att vuxna inte gör sÄ. . N

Comments

@amiethekid GRATTTIIIIIIS IDA 💘💘💘💘

Advertisement
Inviger sommarn som en bör. Gissningsleken. Vid vilken Älder kommer jag behöva ge upp detta som tradition vid Ärets första dopp?
Ida Östensson - @idaostensson Instagram Profile - InstaHats
idaostensson
67

Inviger sommarn som en bör. Gissningsleken. Vid vilken Älder kommer jag behöva ge upp detta som tradition vid Ärets första dopp?

Att min tiger, min Mama M, lÀmnade oss för ett Är sen idag kÀnns sÄ overkligt. Att en sÄ levande person inte lever lÀngre. SvÄrt att ta in.
.
Idag var jag pÄ @unizonjourer s konferens Dödsorsak: kvinna. En heldag om mÀns vÄld mot kvinnor. Om kvinnohat.
.
Du var med oss dÀr. Zandra Kanakaris, ordförande för Unizon hÀnvisade till dig idag. Hon pratade om hur du var före din tid med att pÄpeka att sexualbrottslagstiftningen inte sÄg kvinnor som likvÀrdiga mÀnnen. Och att den mÄlade upp mÀn som dumma i huvudet som inte skulle kunna förstÄ vad samtycke Àr. Och hur du kÀmpade för detta i över 20 Är (och mkt annat). Hur vi inte behöver acceptera status quo. Vi mÄste stÀlla  mÀn ansvariga för sina handlingar. VÄld kan aldrig vara kÀrlek.
.
Som du ofta sa nÀr vi Ät middag och drack vin i ert fantastiska hem Hur kan nÄgon vilja slÄ, strypa eller anvÀnda annab form av vÄld mot nÄgon de Àlskar? Det kan vÀl ÀndÄ inte rÀknas som kÀrlek eller sex?!.
.
Jag tyckte ibland att du var lite moraliserande i samtal om sex. Men för varje dag som gÄr, ju mer jag lÀr mig om dessa frÄgor, hur pÄverkade vi Àr av porren och stora delar av populÀrkulturen och om skadeverkningarna som följer av detta sÄ förstÄr jag vad du menar och hÄller med dig.
.
Du vÀrnade alltid om kvinnorna och barnen. Det vet alla. Men du vÀrnade ocksÄ om mÀnnen. Om att vi skulle se dem som fullvÀrdiga mÀnniskor som var fullt kapabla att förstÄ vad de gjorde och ta ansvar för sina handlingar. Du blev nÀstan överdrivet glad nÀr mÀn vÀl tog lite ansvar och initiativ i kampen.
.
Och jag lovade dig att aldrig sluta kÀmpa för kvinnorna och barnen. Men Àven för ett samhÀlle dÀr mÀn tar ansvar.
.
Du hade Àlskat att vara med idag och fÄ lyssna pÄ alla fantastiska talare och jag vet att du hade varit en av dem och hur du hade fÄtt folk att skratta, grÄta, fÄ insikter och kÀmparlusta. För det var du bÀst av alla pÄ. Att ingjuta mod och en tro pÄ att det gÄr visst!.
.
Jag saknar dig varje dag.
Ida Östensson - @idaostensson Instagram Profile - InstaHats
idaostensson
51

Att min tiger, min Mama M, lÀmnade oss för ett Är sen idag kÀnns sÄ overkligt. Att en sÄ levande person inte lever lÀngre. SvÄrt att ta in. . Idag var jag pÄ @unizonjourer s konferens "Dödsorsak: kvinna". En heldag om mÀns vÄld mot kvinnor. Om kvinno

Advertisement
Första gĂ„ngen jag fick grova hot pĂ„ nĂ€tet antog jag att en skulle kunna anmĂ€la nĂ€that - pĂ„ just nĂ€tet. Men nej. Idag mĂ„ste nĂ€that anmĂ€las via polis eller genom att gĂ„ till en polisstation vilket blir ett stort hinder för mĂ„nga – det tar tid och Ă€r en psykologisk tröskel.
.
Vi pÄ @makeequal har försökt hitta en lösning pÄ det. Och kom pÄ en lösning: genom att skicka en fÀrdig anmÀlan till polisens registrator-mail tvingas de diarieföra och hantera anmÀlan som ett riktigt Àrende. .
Idag kan vi Àntligen slÀppa ett verktyg som möjliggör digitala polisanmÀlningar, dvs ett formulÀr dÀr man direkt i verktyget kan skapa en polisanmÀlan och skicka denna vidare till polisen. Verktyget Àr en del av NÀthatshjÀlpen: www.nathatshjalpen.se.
.
Nu uppmanar vi ALLA att polisanmĂ€la det nĂ€that de fĂ„tt – för att synliggöra mörkertalet och sĂ€tta press pĂ„ polisen.
.
Lita fakta:
.
 Var fjÀrde internetanvÀndare i Sverige uppger att de undviker att uttrycka sina politiska Äsikter av rÀdsla för nÀthat och....
.
 7 av 10 kvinnliga chefredaktörer, ledarskribenter, krönikörer och kommentatorer vid landets dagstidningar har utsatts för hot eller trakasserier under det senaste Äret. .
 Endast 8 % av alla polisanmĂ€lningar har lett till Ă„tal, och vi vet att de allra flesta aldrig ens anmĂ€ler det nĂ€that de fĂ„r – pĂ„ grund av bristande förtroende för polisen.
.
 Var tredje ung person uppger att dom utsÀtts för nÀthat. Och nÀr unga anmÀler nÀthat sÄ gör de det hellre direkt i den sociala medietjÀnst dÀr regelövertrÀdelsen skett. Endast 12 % av de unga som anmÀlt har vÀnt sig till polisen. En förklaring kan vara att det rent praktiskt Àr betydligt enklare att anmÀla nÄgot direkt pÄ den plattform man befinner sig, Àn att behöva lÀmna denna och ta kontakt med polisen pÄ annat sÀtt.
.
Vi tror att vi behöver synliggöra för polisen hur stort problem detta Àr, sÄ att de tvingas ta det pÄ allvar, tillsÀtta de resurser som krÀvs och fÄ den kunskap som behövs för att över huvud taget hantera och utreda fall av nÀthat. SÄ vi hoppas att vi kan generera en flashmobb av polisanmÀlningar som sÀtter ljuset pÄ detta!
.
SPRID GÄRNA!
.
#makeequal #nathatshjalpen
Ida Östensson - @idaostensson Instagram Profile - InstaHats
idaostensson
10

Första gĂ„ngen jag fick grova hot pĂ„ nĂ€tet antog jag att en skulle kunna anmĂ€la nĂ€that - pĂ„ just nĂ€tet. Men nej. Idag mĂ„ste nĂ€that anmĂ€las via polis eller genom att gĂ„ till en polisstation vilket blir ett stort hinder för mĂ„nga – det tar tid och Ă€r en

Jo som sagt. SÄ nu kan ni sluta hata pÄ oss nÀr vi sÀger detta. Sluta sÀga att vi Àr naiva. Tex den som skrev till mig pÄ twitter nÀr jag sa just detta i Rapport Nu har du skitit i det blÄ skÄpet. Skyll dig sjÀlv nÀr babben tar dig. Och alla Ànnu grövre meddelanden och telefonsamtal som kom nÀr rasisterna trodde de hade vunnit denna rasistiska fokusförflyttning efter debatten kring We are sthlm efter att en rasistisk polis lÀckt felaktig information och jag mfl fick gÄ ut och bemöta dessa felaktigheter. Jag önskar att ni Àr tyst nu. Jag hoppas ni förstÄr att er rasistiska agenda skadat. Framförallt för personer som rasifieras. Dags för er med en gottgörelse-runda.
Ida Östensson - @idaostensson Instagram Profile - InstaHats
idaostensson
22

Jo som sagt. SÄ nu kan ni sluta hata pÄ oss nÀr vi sÀger detta. Sluta sÀga att vi Àr naiva. Tex den som skrev till mig pÄ twitter nÀr jag sa just detta i Rapport "Nu har du skitit i det blÄ skÄpet. Skyll dig sjÀlv nÀr babben tar dig". Och alla Ànnu g

NÀr en flicka fÄr sin första mens kan livet förÀndras över en natt. Med oerhörda konsekvenser:
  Flickor ses som redo att gifta sig och fÄ barn.
  Flickor tvingas sluta skolan.
  Flickor skambelÀggs och trakasseras.
  Flickor kontrolleras.
  Flickor saknar tillgÄng till mensskydd, sÀkra toaletter och rent vatten.
.
Idag Àr det internationella mensdagen och varje mÄlad prick pÄ mina naglar symboliserar de 5 konsekvenserna ovan.
.
 #blodigtallvar @plansverige
Ida Östensson - @idaostensson Instagram Profile - InstaHats
idaostensson
8

NÀr en flicka fÄr sin första mens kan livet förÀndras över en natt. Med oerhörda konsekvenser:  Flickor ses som redo att gifta sig och fÄ barn.  Flickor tvingas sluta skolan.  Flickor skambelÀggs och trakasseras.  Flickor kontrolleras.  Flickor

Bryter min instagrampaus PGA SAMTYCKESLAGEN FIRAR 1 ÅR IDAG!!!! För 5,5 Ă„r sedan slĂ€ppte @makeequal och @femtasticswe en kampanj som vi döpte till FATTA! Idag Ă€r @fattanu en egen organisation med stjĂ€rnan @oliviabd_ som ordförande, en superkompetent styrelse och fantastiska aktivister!
.
För 1 Är sedan idag kom vi i mÄl med ett av FATTAs tvÄ mÄl! Samtycke i lagen. Det har varit extremt roliga - MEN - slitiga Är.
.
MotstÄndet och hÄnandet har varit starkt. Röster om att Det kommer att leda till omvÀnd bevisbörda!!, Det kommer bli mer fokus pÄ offret!!, och Det kommer inte leda till fler fÀllande domar! har haglat frekvent.
.
Ett Är har gÄtt sedan lagen trÀdde i kraft. Kritiken Àr noll. Det har (sÄklart inte) lett till omvÀnd bevisbörda, inte blivit mer fokus pÄ offret (utan istÀllet mÄste nu Àntligen den misstÀnkte gÀrningsmannen svara pÄ hur han inhÀmtat samtycke) och det har VISST blivit fler fÀllande domar. Det Àr en succélag med andra ord.
.
Vi Àr sÄ mÄnga som tillsammans slitit sÄ hÄrt för detta. Tack alla underbara kÀmpar för att vi aldrig gav upp. Och tack för ikvÀll! SÄ viktigt att fÄ fira tillsammans.
.
KvÀllen innehöll bland annat en grym panel med @kickanwicksell , @silviaingolfsdottir , @ninarungs och @katarinabergehed och swipar ni fÄr ni se lite av det smarta de sa (som jag hann anteckna - ej direktcitat).
.
Och som bonus sĂ„ tackade vi @johannanswe för fint samarbete med #fattasmycke som varit en extrem framgĂ„ngsfaktor för att sprida budskapet men som Ă€ven inbringat mer Ă€n 700 00 kr till Fatta genom Ă„ren (hur sjukt?!). Och vi firade ett nytt ĂŒbersnyggt smycke med @feministsmeden som slĂ€pps imorgon!! HĂ„ll utkik pĂ„ fatta.nu!
.
Jag Àr inte gravid igen. Sista bilden Àr frÄn exakt ett Är sedan nÀr jag, @olgaspice och @cleomissaoui firade att lagen precis klubbats igenom! 
#fattanu #samtyckeslag #samtycke
Ida Östensson - @idaostensson Instagram Profile - InstaHats
idaostensson
36

Bryter min instagrampaus PGA SAMTYCKESLAGEN FIRAR 1 ÅR IDAG!!!! För 5,5 Ă„r sedan slĂ€ppte @makeequal och @femtasticswe en kampanj som vi döpte till FATTA! Idag Ă€r @fattanu en egen organisation med stjĂ€rnan @oliviabd_ som ordförande, en superkompetent

LAIKA Hornhuset
Brommapojkarna byter till BrommaGirls! Kom till vÄrens största manifestation för fotboll och jÀmstÀlldhet den 25/5! #thefutureisBP .
Bonusbilder pÄ Valles första möte med en fotboll. Om han vill spela fotboll framöver skulle jag bli glad om hans klubb hette BrommaGirls!
Ida Östensson - @idaostensson Instagram Profile - InstaHats
idaostensson
18

Brommapojkarna byter till BrommaGirls! Kom till vÄrens största manifestation för fotboll och jÀmstÀlldhet den 25/5! #thefutureisbp . Bonusbilder pÄ Valles första möte med en fotboll. Om han vill spela fotboll framöver skulle jag bli glad om hans klub

Ett avbrott i pausen för fyra poddtips!
.
1. Idag slĂ€pps avsnitt 3 av @makeequal s podd #alltviintepratarom. Och denna gĂ„ng om Ă€mnet som ingen pratade om för bara 5 Ă„r sedan, men som Ă€ntligen kommit upp pĂ„ agendan: PORR. JÄVLIGT starkt avsnitt. LĂ€nk i bio.
.
2. @britaochparisa s senast avsnitt Virtanens PR-comeback i 4 steg dÀr de myntar det nya uttrycket Tölpwashing.
.
3. Senaste @varvet avsnittet med @julisdufvenius dÀr hon pratar om #tystnadtagning, #metoo, dramaten, #brinnförjosefin etc.
.
4. Sist men inte minst en ny succépod som alla mÄste följa! Brott, skratt och tÄrar med brottsmÄlsadvokaterna @NinaLowenhielm och @silviaingolfsdottir dÀr de gÄr igenom aktuella fall och debatter.
.
Tiden för serier Àr förbi men podd i kombination med nÀrvaro med Valle funkar för mig. Tipsa gÀrna om bra poddar - men Ànnu hellre om bra avsnitt! Gillar som ni kanske fattar poddar av och med kvinnor, om brott och straff, om jÀmstÀlldhet, jÀmlikhet och om samtiden.
Ida Östensson - @idaostensson Instagram Profile - InstaHats
idaostensson
18

Ett avbrott i pausen för fyra poddtips! . 1. Idag slĂ€pps avsnitt 3 av @makeequal s podd #alltviintepratarom . Och denna gĂ„ng om Ă€mnet som ingen pratade om för bara 5 Ă„r sedan, men som Ă€ntligen kommit upp pĂ„ agendan: PORR. JÄVLIGT starkt avsnitt. LĂ€nk

Firar 5 Är med en och 8 mÄnader med en. Det som Àr pÄ bilderna gör mig lycklig.
.
Sociala medier gör mig inte lycklig just nu. Och jag orkar inte Àgna mina sista veckor av förÀldraledighet till att ta alla kamper som gÄr igÄng i mig nÀr jag Àr hÀr.
.
Jag orkar heller inte stÄ emot att ta alla kamper som jag vill ta genom att vara hÀr. Vilket jag verkligen tvingat mig sjÀlv till sista tiden. Och det gör ont att vara den som ser och inte gör nÄgot.
.
Jag vet inte om jag fÄr nÄgon fler förÀldraledighet i mitt liv och vill dÀrför maxa min sista tid. Och vara en glad och nÀrvarande mamma. Ego, ja. Men nödvÀndigt. Dags för en minipaus.
.
Hoppas alla blivit snÀllare och att patriarkatet förvandlats till STORA massagestolar dÀr vi alla fÄr vila - tills jag Àr tillbaka (snabba er.. snart Àr jag nog hÀr igen). Puss!
Ida Östensson - @idaostensson Instagram Profile - InstaHats
idaostensson
64

Firar 5 Är med en och 8 mÄnader med en. Det som Àr pÄ bilderna gör mig lycklig. . Sociala medier gör mig inte lycklig just nu. Och jag orkar inte Àgna mina sista veckor av förÀldraledighet till att ta alla kamper som gÄr igÄng i mig nÀr jag Àr hÀr. .

Som opinionsbildare, feminist och antirasist har jag fÄtt min beskÀrda del av hat och hot pÄ nÀtet. För 3 Är sedan var det som vÀrst. En gÄng satt jag vaken en hel natt och raderade bilder pÄ nÀra och kÀra dÄ jag upptÀckt att NMR kartlade min omgivning. Det var inte en sÀrskilt rationell tidsdisponering men jag hade panik. Jag hade polisövervakning pÄ förelÀsningar och vi bytte kontoret som lÄg pÄ bottenplan. Jag eftersökte hjÀlp av de frÀmsta experterna pÄ nÀthat som jag kÀnde till.
.
- Var börjar jag? Vad Àr det viktigaste i en sÄn hÀr situation? Ringa polisen? Meddela nÀra och kÀra? Kollegor? StÀnga ner mina konton? Hur polisanmÀler en ens hat och hot pÄ nÀtet?
.
FrÄgorna var mÄnga. Men svaren var fÄ. Jag önskar att det fanns en nathatsguide. NÄgon borde ta fram en!.
. 
Sagt och gjort. För ca 2,5 Är fick @makeequal medel frÄn @arvsfonden för att starta #skÀrpning - mot nÀthat och för ett inkluderande nÀtklimat. Och för ca 1 Är sen fick vi stöd frÄn @ungciv för att ta fram verktyget #nÀthatshjÀlpen.
.
Allt fler anvÀnder internet för att bedriva sitt ideella engagemang, men var fjÀrde internetanvÀndare i Sverige uppger att de undviker att uttrycka sina politiska Äsikter av rÀdsla för nÀthat. Detta Àr ett demokratiproblem!
.
Idag presenterade vi dÀrför bÄde vad vi Ästadkommit med #skÀrpning och landerade https://nathatshjalpen.se.
.
NÀthatshjÀlpen Àr ett gratis digitalt stödverktyg som utifrÄn faktatexter, guider och tips ger dig situationsanpassat stöd att hantera nÀthat. GÄ in pÄ www.nathatshjalpen.se (lÀnk i bio) och testa hur verktyget funkar!
.
SPRID DET GÄRNA!
.
Tack @fannandownorrby och @amiethekid frĂ„n @raserietpodden för att ni berĂ€ttar sĂ„ tydligt varför det behövs! Och SÅ bra jobbat mina grymma kollegor @sarazoo, Yousef Lebbad, @kickanwicksell, @malinaverstadryd, @johannapiroth, @emmaisbergdesign och @tilda.j.karlsson och ni andra som jobbat med detta under Ă„ren (tex alla fantastiska praktikanter, nu senast @anniealsterholm). 
.
#makeequal
Ida Östensson - @idaostensson Instagram Profile - InstaHats
idaostensson
2

Som opinionsbildare, feminist och antirasist har jag fÄtt min beskÀrda del av hat och hot pÄ nÀtet. För 3 Är sedan var det som vÀrst. En gÄng satt jag vaken en hel natt och raderade bilder pÄ nÀra och kÀra dÄ jag upptÀckt att NMR kartlade min omgivni

Tjejer Àr inga jÀvla Àgodelar!
Krossa allt!
Ida Östensson - @idaostensson Instagram Profile - InstaHats
idaostensson
20

Tjejer Àr inga jÀvla Àgodelar! Krossa allt!

Del 2: Ni vet ju efter mitt arbete med @fattanu & med samtyckeslagen att jag brinner för att skifta fokuset frÄn att personer som inte vill nÄgot ska mÄsta sÀga Nej/stopp & att det Àr upp till den som vill nÄgot att frÄga & invÀnta ett ja/kör. Tystnad betyder idag Àntligen nej enligt lag. Men hur Àr det i praktiken? Vad betyder tystnad för dig?
.
UtifrÄn min instÀllning ovan gav @en_horas_vardag mig nya perspektiv pÄ just BDSM & stoppord (swipa för hela): De flesta, men inte alla vill att man ska anvÀnda stoppord vilket jag tycker Àr helt befÀngt för hur ska jag kunna sÀga bananpaj (eller nÄgot annat) nÀr jag kommit till den punkt att jag vill att det ska sluta NU, dÄ har jag ju troligtvis redan drabbats av panik. Jag Àr vÀldigt glad att @en_horas_vardag medverkar med sitt perspektiv i dagens avsnitt av #alltviintepratarom.
.
Jag lyfter Àven att jag tycker att det finns en grÀns för vad en kan samtycka till. Jag Àr med i mÄnga grupper med tjejer&ickebinÀra dÀr berÀttelser om hur de anvÀnt BDSM & vÄld i sex som sk. sjÀlvskadebeteende. Och jag Àr relativt sÀker pÄ att de mÀn som utfört detta inte alls fattar att de begÄtt vÄld & övergrepp pÄ dessa mÀnniskor.... de sa ju att de ville....
.
Jag kommer aldrig glömma nyheten frÄn 2016 om den 22 Äriga man som dödade sin 16 Äriga flickvÀn genom vad han tyckte var samtyckt strypsex. De tvÄ orden, stryp & sex, borde inte kunna bli ett eget ord. FrÄn artikeln: Ett komplett eller effektivt strupgrepp kan ganska snabbt bli en livsfarlig handling. Och med tanke pÄ att strupgreppet kan leda till medvetslöshet och död kan ett samtycke inte ha ansvarsbefriande verkan.
.
Jag fattar att sk strypsex kan anses vara ett extremt exempel. I podden tar jag det Ànnu lÀngre. Vi mÄste förstÄ att vi alla Àr formade av förvÀntningar&normer - och dÀrför börja fundera kring vad samtycke eg stÄr för i olika situationer (dÄ menar jag inte enligt lag - utan utifrÄn vÄr egen moral och respekt). Spotta, slÄ, strypa... Àr INGET jag varken vill göra pÄ nÄgon varken i eller utanför sÀngen.
.
Detta Àr en av alla saker vi mÄste prata mer om. Lyssna pÄ podden! DÀr tycker vi alla olika om detta. Men vi pratar i alla fall om det! LÀnk i bio
Ida Östensson - @idaostensson Instagram Profile - InstaHats
idaostensson
34

Del 2: Ni vet ju efter mitt arbete med @fattanu & med samtyckeslagen att jag brinner för att skifta fokuset frÄn att personer som inte vill nÄgot ska mÄsta sÀga "Nej/stopp" & att det Àr upp till den som vill nÄgot att frÄga & invÀnta ett "ja/kör". Ty